VesaHelkkula

Toimitusjohtaja kasvissyöjänä

Ilmastokeskustelun kiihtyminen on tuonut esille lihansyönnin merkitsevyyden. Osin oikeaan osuva stereotypia kertoo , nuorten ympäristö- ja terveystietoisten naisten joukosta löytyvän kasvissyöjät. Itse päätin lopettaa lihansyönnin kokeilumielessä yli 20 vuotta sitten 1.1.1997. Olen kertonut tähän olleen kimmokkeena ruotsalaisen ystäväni kertomus siitä, kun hän terveyssyistä joutui lopettamaan lihan syännin ja tämän jälkeen hän tarvitsi unta tunnin vähemmän vuorokaudessa. Minulle tähän ei ollut vaikutusta, mutta "kokeilu" jatkui.

Olen pyrkinyt pitämään matalaa profiilia valintani vuoksi, jotta tätä ei koettaisi arvosteluksi toisten valintoja kohtaan. Olen havainnut kuitenkin, että ICT-alan toimitusjohtajan  valinta 20 vuoden aikana on tuntunut jäävän joidenkin mieleen yllättävänä. Johtamieni yhtiöiden kesä- tai joulujuhlia järjestettäessä on kymmenien tai satojen ihmisten juhlassa varattu yksi tai pari erityisannosta ja minulle noita vaihtoehtoja on tarjottu kaikkein viimeiseksi. Muistan yhden useammin käyttämämme kesäjuhlapaikan Keski-Suomesta. Paikan emäntä muistaa todeta paikkaa varattaessa, että juu muistamme yrityksen - "teilä on se toimitusjohtaja, joka ei syö lihaa".

Ehkä nyt on tullut se aika, että on mahdollista valottaa todellisia syitä vaaatimattomaan valintaani. Perusteiltaan se on ekologinen ja perheeni lähdettyä mukaan linssikeittoja ja soijaa ravintoon lisäämään perheen äidin loistavalla ruuanlaittotaidolla, havaitsin myös vaikutuksen olevan terveyteen positiivinen. Poikani, joka hänkin jätti lihansyönnin oli lukioaikanaan aika lihaksikas. Joku luokkakaveri oli tästä syystä tiedustellut hänen ruokavaliotaan. Hänen vastattuaa kysymykseen taisi luokalle ilmestyä pari muuta poikaa, joilla ruokavalio siirtyi enemmän kasviksiin.

Maailma muuttuu ja sitä on syytä tarkastella uuin silmin - ilman ennakkoluuloja. En usko sääntöjen ja valintojen tuputtamista muille. Jokainen voi tehdä omia valintojaan - suvaitsevaisuus on arvo.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Toivottavasti huolehdit lääkinnällä B12-vitamiinin saannin, ettei tule tuntoaistin ja muistin häiriöitä, lihasheikkoutta ja kehon ääriosien pistelyä ja puutumista. Pahimmillaan B12-vitamiinin pitkäaikainen puutos voi aiheuttaa pysyviä hermostollisia vaurioita.
Tämä vitamiinihan puuttuu kasviksista kokonaan.